Copilul dumneavostra plange cand il duceti la gradinita si nu stiti ce se intampla? Iata care sunt cauzele si cum puteti trece cu bine peste aceasta situatie.

Daca se intampla ca micutul sa planga de fiecare data cand intra in clasa sau cand vede gradinita acest lucru poate sa aiba urmatoarele cauze:

  1. Copilul intra in contact cu un mediu nou si cu persoane noi. Chiar daca la inceput pare sa fie incantat, dupa un timp, in mintea lui poate sa apara teama de necunscut si este posibil sa se exteriorizeze prin plans.
  2. Copilul incepe sa isi dea seama de realitate, in sensul ca dupa o perioada de cateva zile in care a fost incantat de ce se intampla in jurul lui, ajunge sa constientizeze ca acest program de gradinita il va avea in fiecare zi, lucru ce poate sa ii determine reactii destul de puternice, care se pot manifesta prin plans. Insa nu trebuie sa va ingrijorati pentru ca in cateva saptamani lucrurile vor reveni la normal.

Principala cauza pentru care ajung sa planga copiii la gradinita este frica de abandon. In mintea lor apare teama ca parintii nu se vor mai intoarce si ca vor fi lasati acolo. Aceasta nesiguranta poate sa duca la tristete, apatie si refuz de hranire. O astfel de teama dureaza pana la 3 saptamani, fapt pentru care este recomandat ca in aceasta perioada sa incepeti sa mariti timpul petrecut la gradinita progresiv, adica in prima saptamana sa il lasati o ora, apoi doua si doar din a treia saptamana sa incercati sa il lasati tot programul.

O alta metoda prin care il puteti ajuta sa se adapteze mai usor la gradinita, este sa ii dati cu el jucaria preferata, pentru ca se va simti mai in siguranta daca are alaturi un obiect drag.

 

This entry was posted in Despre copii and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to De ce plang copiii la gradinita

  1. Cristina says:

    Am citit cu interes si ai dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *