Cofeina şi efectele ei în alăptare.

Poate ne intrebam ce cantitate de cofeină putem consuma daca alaptam fără sa afecteze dezvoltarea bebeluşului nostru. Mai ales că această substanţă mai nou nu se regăseşte doar în cafea,ci şi în ceai, ciocolată , inclusiv si in anumite produse alimentare.

Image result for alaptarea si cofeina

Multe dintre noi consumam cofeina in cantitati mici. Mulţi doctori sustin că o cantitate moderată de cofeină (nu mai mult de 100mg/zi) este normală pentru mamele care alăptează şi nu ar trebui să ne cauzeze vreo schimbare în comportamentul copilului nostru.
Efectele consumului prea mare de cofeină asupra bebeluşului
Unii copii, în special cei cu vârsta sub 3 luni, sunt mai sensibili la consumul de cofeină al mamicii.
La adulţi, perioada de metabolizare a cofeinei este de aproximativ 3-5 ore în timp ce la nou-născuţii la termen în medie de 5-6 zile şi chiar mai lentă la copilasii prematuri.
Altfel spus, efectul cofeinei dintr-o cana de cafea servită in fiecare dimineata va disparea până spre sfarsitul zilei, dar la bebelusul nostru pe care inca il alăptam poate persista mult mai mult timp ( chiar si o saptamana). Insa exista si cazuri in care copii pot metaboliza cofeina la rate similare cu adulţii la vârsta de 10-12 luni.
Consumul de cofeină de peste 600mg/zi de către mamele care alăptează, poate provoca următoarele simptome copiilor:

Image result for alaptarea si cofeina
– iritabilitate
– nervozitate
– agitaţie
– insomnii
– colici abdominale
– constipaţie.

Hidratarea mămicilor care consumă cofeină
Cofeina consumată în cantităţi mici poate avea drept efect stimularea diurezei. Alternative la consumul de cofeină ar fi cafeaua decofeinizată, ceaiurile de plante, apa plată cu lămâie, smoothie, fresuri, ceaiurile verzi, sucuri din fructe si legume.

Image result for alaptarea si cofeina
Având în vedere cantitatea mai mica sau mai mare de cofeină din diverse produse (cafea, ceai, băuturi energizante, ciocolată, diverse medicamente, condimente, mancare), cel mai bine ar fi că multe dintre voi, cele care consumati in mod regulat produse ce contin cofeina să cititi etichetele, să va ascultati organismul si sa va observati copilul.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.