Probabil cea mai mare dilema a tinerilor din ziua de azi, dar cu siguranta nu doar a lor, este aceea a domeniilor bine platite din Romania. Este un factor de influenta pentru cei care vor sa isi inceapa cariera si care vor sa inceapa o facultate sau o scoala de meserii. Cel mai usor mod prin care putem descoperi cele mai bine platite domenii din Romania, este fara indoiala printr-un sondaj in randul companiilor, dar cum momentan nu ne permitem asta, o sa ne multumim cu sondajele facute deja de altii, eu urmand sa centralizez informatiile si sa le pun intr-un articol.

Vreau sa mentionez ca ma voi rezuma strict la salarii si venituri legale, astfel ca nu voi include domenii precum medicina sau altele in care castigurile vin din “aprecieri”, dar salariul de baza nu este unul tocmai de invidiat.

Asadar, fara indoiala pe primul loc este domeniul IT. Aici sunt ceva mai multe joburi bine platite, primul dintre acestea fiind fara indoiala cel de programator. Cu venituri medii de peste 1000 de euro si constant la nivel de corporatie de aproximativ 2000 euro, acest job pare sa fie unul foarte bine platit si in tara noastra, desi in tarile dezvoltate salariile sunt cu mult mai mari. Tot din IT avem si alte joburi foarte bine platite, cum sunt graficieni, specialisti SEO sau administratori de retele. Salariul mediu este undeva la 800 euro, un salariu mai mult decat decent pentru Romania.

Pe al doilea loc, desi nu este un domeniu tocmai dragut, este probabil videochat-ul. Aici am putea include mai multe alte activitati bine platite din nisa, dar, asa cum ne declara un studio de videochat Iasi, aici se platesc taxe si impozite pe sume, in timp ce o dansatoare nu plateste nimic pentru banii obtinuti din tips-uri. Media castigurilor aici se apropie de 1000 euro si este un domeniu destul de aglomerat in zona de est a Europei.

Pe locul trei gasim partea de marketing si publicitate. Aici joburile sunt pe la 6-700 de euro medie, chiar daca un specialist de marketing foarte bun se poate ridica fara nici o problema la 1500 euro.

 

Cu siguranta mai sunt multe alte domenii cu salarii foarte bune, precum aviatie, militar si altele. Am vrut totusi sa nu intram in aria joburilor care au legatura cu statul roman in mod direct.

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *