Nutritia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea oamenilor,atat in timpul copilariei cat si al vietii adulte,demonstreaza studiile stiintifice din ultimele decenii.Hranirea corecta incepe inca din copilarie,ajutand astfel la prevenirea posibilelor boli grave,precum hipertensiunea arteriala,obezitatea,bolile cardiovasculare sau diabetul.

Asadar,este de datoria voastra,ca parinti,sa va ajutati propriul copil in alegerea hranei corecte din punct de vedere nutritiv.Astfel,inca de mic,copilul dezvolta obiceiuri sanatoase in legatura cu mancarea.

alimentatie-bebelus

Cred ca stiati deja ca este recomandat ca pana la varsta de 6 luni,hranirea bebelusului sa se bazeze exclusiv pe laptele matern,chiar daca acesta nu contine cantitati suficiente de saruri minerale,vitamine,fibre si acizi grasi polinesaturati.O pompa de san va va ajuta foarte mult in acest caz,fiind usor de utilizat.Daca totusi preferati metoda clasica,pentru confortul tau si al copilului poti folosi o perna de alaptat.Insa, unele mamici nu reusesc acest lucru din motive diferite.Din fericire,exista posibilitatea inlocuirii laptelui matern cu alta sursa de hrana.

Alimentele care contin nutrientii de mai sus trebuie neaparat integrate in dieta copilului,avand loc o trecere graduala de la dieta bazata exclusiv pe lapte la o dieta diversificata,acesta fiind un pas important in dezvoltarea pishica,emotionala si comportamentala a copilului.

Asadar,inarmati-va cu recipiente de mancare,biberoane sau canite,incalzitoare pentru hrana si,nu in ultimul rand,rabdare,atentie,buna-vointa si multa dragoste.

Prima masa diferita de lapte pe care o introduceti in alimentatia copilului trebuie sa fie usor de digerat si usor de tolerat de catre sistemul digestiv al copilului care nu este complet dezvoltat.Mancarea trebuie sa aiba  consistenta semi-fluida pentru a putea fi inghitita de catre copil cu usurinta.

Pediatrii recomanda ca in prima luna in care se face diversificarea alimentatiei, copilul sa aiba in meniu 4-5 mese distribuite astfel: 3-4 mese pe baza de lapte(matern sau lapte praf) si o masa formata din supa de legume (de obicei la pranz, dar nu este o regula).In cea de a doua luna de  alimentatie diversificata, majoritatea copiilor au 4 mese pe zi astfel: 2 mese bazate pe  lapte( dimineata si dupa –amiaza) si 2 mese bazate pe alte ingrediente (mancare preparata la pranz si seara).

This entry was posted in Despre copii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *